در ابتدا پیش از آنکه خدمات تخصصی آذرین را معرفی نماییم. شرح مختصری از فرآیند ریختگری دقیق، روش های متداول، پیشنیاز ها و شناخت متریال خواهیم داشت و در ادامه خدمات تخصصی ساخت مدل مومی، قالب ریختگری و ساخت پوسته قالب معرفی خواهیم کرد.
فرآیند ریختگری یک روش تولید باستانی با استفاده از ذوب فلز و یک قالب گچی یا سرامیکی می باشد. در این روش با استفاده از ذوب فلز قطعه مورد نظر در داخل قالب شکل می گیرد و بعد از آن سطح کار عملیات مکانیکی و حرارتی می بیند. در اینجا موضوع بحث ریخته گری دقیق با استفاده از رزین موم یا همان رزین وکس دار هست که در صنایعی مختلفی مخصوصا دندانسازی و طلا و جواهر استفاده می شود.
در ریخته گری دقیق، نمونه مورد نظر ابتدا توسط رزین مخصوص ریختگری که باید حاوی موم یا وکس باشد ابتدا توسط پرینتر سه بعدی رزینی تولید می شود. سپس در قالب هایی با پوسته سرامیکی و یا گچ ریخته گری قرار می گیرد. در این فرآیند اصطلاحا نمونه ها داخل سیلندر قرار می گیرند و بعد از آماده سازی داخل کوره حرارتی یا همان کوره القایی گذاشته می شوند تا متناسب با نوع رزین در دمای مشخصی رزین وکس دار (رزین ریختگری) بخار می شود و گچ یا سرامیک شکل قطعه مورد نظر را به خود می گیرد. پس از آن فلز مورد نظر که می تواند آلومینیوم، مس، طلا، نقره و یا آلیاژ های بر پایه نیکل باشند به روش های مختلفی داخل سیلندر تزریق می شود. پس از انجام فرآیند خنک سازی، گچ یا سرامیک شکسته می شود و قطعات که می تواند یک قطعه صنعتی، یک اتصال فلزی، انگشتر و یا روکش PFM دندان باشد از گچ ریختگری جدا می شوند و بعد از پرداخت نهایی و پولیش آماده استفاده می شوند.
روش های ریخته گری دقیق پر کاربرد
- ریخته گری دقیق فشاری در خلا مناسب برای آلیاژ های بر پایه نیکل و کبالت که روش مرسوم در ایران است.
- ریخته گری دقیق واتر گلس مناسب برای تولید قطعات فولادی که از چسب سدیم سیلیکات استفاده می شود.
- ریخته گری دقیق پوسته ای برای آلیاژ های فولادی، استیل و ..مناسب هست و از ماسه نسوز استفاده می شود.
عبارت ریخته گری دقیق آمیخته با کلماتی همچون رزین، موم، دوغاب سرامیکی و گچ نسوز هست و تجهیزات خاص خود را به همراه دارد. در روش ریخته گری دقیق، ما دنبال حفظ ظرافت و دقت ابعادی و یا یک الگوی خاص هستیم که با سایر روش ها یا امکان پذیر نیست و یا مقرون به صرفه نمی باشد. در حال حاضر روش ریخته گری دقیق یک روش مرسوم در تولید قطعات سبک، نازک و ظریف در ایران می باشد و در صنایعی مانند دندانسازی و طلا و جواهر بسیار پر کاربرد است. البته ناگفته نماند در بخش صنعت و ذوب آلیاژ های فلزی هم ما فرآیند ریختگری دقیق را داریم که در واقع در بخش صنایع سنگین و ریخته گری های پیشرفته تعریف می شود و در این مقوله نمی گنجد.
از متریال های مورد استفاده در فرآیند ریخته گری دقیق آلیاژ های بر پایه نیکل، کبالت، مس، آلومینیوم، فولاد کربنی، فولاد آلیاژی ، طلا و نقره نام برد. برای ساخت مدل مومی برای ذوب که برای شکل گیری قالب سرامیکی یا گچی استفاده میشه می توان از متریال های رزین ریختگری جمقه، رزین ریختگری ایسان، فروزن و برند آنتین اسکای در کنار فیلامنت مخصوص ریختگری مانند فیلامنت PolyCast و موم های رایج مخصوص ذوب نام برد.
ما در فرآیند ریختگری دقیق به دنبال تولید قطعات نازک، پیچیده، ظریف با دقت ابعادی بالا هستیم. پس برای انجام چنین فرآیندی تجهیزات خاص، نیروی متخصص و متریال هایی با کیفیت بالا نیاز داریم که همه این ها در واحد خدمات فنی آذرین مهیا شده است تا دوستانی که نیازمند خدمات پرینت سه بعدی و ریختگری دقیق هستند بدون نیاز به سرمایه گذاری اولیه و صرف هزینه های جانبی بتوانند استفاده کنند.
مزایای ریخته گری دقیق
- حذف محدودیت های طراحی و ساخت
- کنترل وزن نهایی قطعه
- مقرون به صرفه بودن برای تولیدات خاص
- دقت و کیفیت سطح بالا
- پرداخت نهایی آسان و سریع
- کیفیت سطح قابل قبول
- سرعت بالا در مقایسه با سایر رو های تولیدی
البته فرآیند ریختگری دقیق یک کار کاملا تخصصی و حرفه ای می باشد و چالش ها و موانع خاص خود را نیز دارد. ما در اینجا به دنبال تسهیل خدمات پرینت سه بعدی همراه با ریخته گری دقیق هستیم تا تجربه دلنشینی برای مشتریان خود ایجاد کنیم. فرآیند طراحی و پرینت سه بعدی و ریختگری دقیق را با مجموعه آذرین تجربه کنید تا کیفیت و دقت واقعی را لمس کنید.
در فرآیند ریخته گری دقیق آذرین، خدمات فنی با رزین های متنوعی با درصد وکس های مختلف از برند های معتبر جهانی انجام می شود و نگرانی بابت وزن تمام شده، صافی سطح و کیفیت جزییات و پیچیدگی طرح نداشته باشید. انواع آلیاژ ها به انتخاب متقاضیان می باشد که هم می توان با متریالی که خود متقاضی تهیه می کند فرآیند ریختگری دقیق را انجام داد و هم می توان از طیف وسیعی از آلیاژ های ذوبی مجموعه آذرین استفاده کرد.